ISO 22000 - SISTEM UPRAVLJANJA BEZBEDNOŠĆU HRANE
ŠTA JE ISO 22000?
ISO 22000 je međunarodni standard koji postavlja zahteve za uspostavljanje i održavanje celog i učinkovitog sistema upravljanja bezbednošću hrane. ISO 22000 definiše zahteve za upravljanje bezbednošću hrane koje moraju zadovoljiti sve organizacije u lancu snadbevanja hranom kako bi pokazali svoju sposobnost kontroliranja rizika i osigurali da je hrana bezbedna za konzumiranje.
Standard je utemeljen na procesnom pristupu te zahteva definisanje odgovornosti i mera kontrole za sve učesnike u lancu hrane. Standard postavlja zahteve za uspostavljanjem efektivne komunikacije između proizvođača, dobavljača i kupaca, dodatne zahteve za neprekidnim preispitivanjem efikasnosti i efektivnosti sistema kao i implementacijom HACCP principa u kombinaciji s primenom preduslovnih programa kao i zahteve za upravljanje.
Sistem upravljanja bezbednošću hrane ISO 22000 u svoje poslovanje uvode kompanije koje se bave proizvodnjom, transportom, skladištenjem, pripremom i prodajom hrane, a sve kako bi kroz preventivno delovanje potrošačima osigurali bezbednu hranu.
PREDNOSTI PRIMENE STANDARDA ISO 22000:
⦁ ISO 22000 Vam pomaže upravljati rizicima u vezi sa hranom
⦁ Postavlja temelj za stalno poboljšavanje sistema upravljanja bezbednosti hrane
⦁ Osigurava poverenje kupaca i drugih zainteresiranih strana
⦁ Omogućava sledivost i efektivnu komunikaciju unutar celog lanca proizvodnje i prodaje hrane
⦁ Kompatibilan je sa drugim ISO standardima (ISO 9001)