food_retail_safety

BRC
BRITISH RETAIL CONSORTIUM

BRC (British Retail Consortium) je tehnički standard koji propisuje uslove i protokole za dobavljača hrane koji proizvode pod privatnom robnom markom. Standard je razvijen 1998. godine od strane Britanskih sdruženih trgovačkih lanaca (British Retail Consortium) kao odgovor na zakon koji je u Velikoj Britaniji usvojen 1990. godine. Prema odredbama tog Zakona odgovornost za proizvodnju bezbedne hrane privatne robne marke snosi trgovački lanac, a ne proizvođač hrane.

Od januara 2015. na snazi je sedmo izdanje BRC standarda, koji više nije rezervisan samo za britanske trgovce i njihove dobavljače, već se primenjuje i vredi u celom svetu. Standard se redovno pregleda, dopunjuje i ažurira svake tri godine. Standard je namenjen za procenu svih organizacija koje se bave preradom hrane.

Osim standarda za bezbednost hrane (BRC - Food Safety), danas su dostupni i sledeći standardi: BRC - Packaging and packaging materials, BRC - Consumer Products i BRC – Storage and Distribution.